Isolatie is een veelgebruikt begrip in de bouwsector, maar wat zijn precies de verschillende soorten? In dit artikel gaan we dieper in op welke verschillende materialen er gebruikt worden voor isolatie en waarom. Ook kijken we naar welke opties het meest geschikt zijn voor bepaalde situaties.
Wat is isolatie?
Isolatie is een maatregel die wordt genomen om de warmte in een huis vast te houden. In de winter voorkomt dit dat de kou van buiten naar binnen komt, en in de zomer zorgt het ervoor dat de warmte van buiten niet naar binnen kan komen. Er zijn verschillende soorten isolatie, en welke soort het beste is hangt af van diverse factoren zoals het type huis, de mate waarin het geïsoleerd moet worden, etc.
De verschillende soorten isolatie
Dit is een belangrijk onderwerp, want er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt gebruiken. Het hangt allemaal af van wat voor soort materiaal je huis heeft, en waar de kou vandaan komt. Er zijn twee hoofdtypen isolatie: thermische isolatie en akoestische isolatie. Hieronder vind je meer informatie over beide typen.
Thermische isolatie wordt gebruikt om de warmte in een huis vast te houden. Dit kan gedaan worden door middel van spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Akoestische isolatie wordt gebruikt om geluid te weren. Dit kan gedaan worden door middel van geluidsisolatiemateriaal in de muren of plafonds van een huis.
Voordelen en nadelen van isolatie
In de winter is het belangrijk om je huis goed te isoleren om geld te besparen op je energierekening. Er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt gebruiken, elk met hun eigen voordelen en nadelen.
Glaswol: Voordelen – goedkoop, gemakkelijk te installeren, kan in elk type huis worden gebruikt. Nadelen – kan irriterend zijn voor de luchtwegen, verliest snel zijn isolatiewaarde over time.
Styropor: Voordelen – relatief goedkoop, lichtgewicht, makkelijk te installeren. Nadelen – niet zo duurzaam als andere opties, kan broos worden als het nat wordt.
Cellulosevezels: Voordelen – duurzaam, milieuvriendelijk omdat het van hernieuwbare materialen wordt gemaakt, kan helpen bij het reguleren van de temperatuur in een huis. Nadelen – relatief duurder dan styropor of glaswol, moeilijker te installeren.
XPS-platen: Voordelen – duurzaam, goedkoop, lage warmtegeleiding. Nadelen – moeilijk te installeren en kan giftige chemicaliën bevatten.
Isolatiematerialen
Isolatiematerialen zijn er in vele soorten en maten. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals glaswol, steenwol, cellulosevezels en polyurethaan ( PUR ). Elk type heeft zijn eigen voordelen. Sommige zijn beter geschikt voor geluidisolatie, terwijl andere meer geschikt zijn voor thermische isolatie. Glaswol is bijvoorbeeld een goede keuze voor geluidisolatie, terwijl PUR isolatiemateriaal uitstekend is voor thermische isolatie.